Home » Teamdevelopment » stemmingswisseling

stemmingswisseling

Sinds enige tijd zit ik op een koor. Mijn gebrek aan zangtalent wordt ruimschoots gecompenseerd door mijn enthousiasme. Ik brom er lustig op los tussen de alten, die het tegengeluid laten horen.

Bij mijn eerste kennismaking met het zingen in een koor was ik stomverbaasd dat er helemaal niet door iedereen gelijk gezongen werd. Sterker nog: als de alten alleen zongen, vond ik het niet om aan te horen. En datzelfde gold voor de bassen. Nee, dan de sopranen: dat is pas leuk: die kunnen voluit de melodie zingen. Zoals onze onvolprezen dirigent zegt: de alten en bassen spreiden het bedje voor de sopranen. En gek genoeg, als we allemaal tegelijk zingen en goed naar de dirigent kijken, dan klinkt het melodieus en harmonisch.

Toen ik afgelopen week naar huis reed en het bovenstaande overdacht, viel me de gelijkenis met een goed team op; Als mens zijn we vaak vooral op zoek naar gelijkgestemden, die instemmend knikken als we iets zeggen. Of waar wij ons in terug kunnen vinden.

Voor een goed team zijn de verschillende stemmen noodzakelijk om uiteindelijk tot een mooi lied te komen. Het vraagt alleen de moed van een ieder om zonder vooroordeel naar de ander te luisteren. Durf nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierigheid laat geen ruimte voor angst. Zing niet harder dan de ander, maar laat je stem wel horen. Neem de verantwoordelijkheid een volwaardig lid van het koor te zijn, ook als je stem anders klinkt dan die van je buurman of buurvrouw.

En dan de dirigent: hoe mooi de stemmen ook zijn, hoe goed men ook naar elkaar luistert: er is een goede dirigent nodig om alles tot een eenheid te vormen. En hoewel de dirigent een aparte plek inneemt, is hij wel een belangrijk onderdeel van het koor. Hij bepaalt uiteindelijk mede hoe alle stemmen bij elkaar klinken en geeft de aanwijzingen waardoor men beter presteert.

Alle begin is moeilijk, een lied instuderen vraagt tijd, energie, motivatie en inspanning van alle leden. Maar als het dan eenmaal zover is, is het resultaat zo mooi!

En o ja: wees groot genoeg om een ander te laten stralen…..

Op dit artikel is 6 keer gereageerd.

  1. Els zegt:
    Mooi geschreven en zo waar en verhelderend.
  2. maaike ligtvoet zegt:
    en daar ligt nu net jouw kracht: een betere dirigent heb ik mij nooit kunnen wensen!!!!!!
  3. Jo zegt:
    Met al dat samenwerken ontstaat er een mooi geheel! Dit is een vak waar jij geknipt voor bent verbinden en tot meer maken.
  4. dank je wel Jo! wat een mooi compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>