Home » Teamdevelopment » Over Hippocrates, Huntelaar en girlpower…..

Over Hippocrates, Huntelaar en girlpower…..

De afgelopen week genoot ik met mijn dochter  van een heerlijke week vakantie op Kos, eiland van zon, zee, strand, maar ook van Hippocrates, de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde.

Natuurlijk is er op het eiland nog van alles te vinden over Hippocrates, aan cultuur en gevoel voor geschiedenis geen gebrek. Naast al deze Griekse cultuur, waren wij afgelopen zondag ook getuige en deelgenoot van de Nederlandse cultuur.

Als Oranje speelt, dan hullen wij ons ook in Oranje! Uit alle hoeken en gaten van Kos stad kwam een oranje legioen richting het café aan de haven, om met elkaar ‘onze jongens’ aan te moedigen. Liefhebber of niet, het was gezellig. En de gezamenlijke vijand Mexico zorgde natuurlijk voor een gevoel van saamhorigheid onder de Griekse hemel.
Met Sneijder als eerste redder en Huntelaar als de bevrijder aan het eind van de wedstrijd, was er een klein volksfeest geboren. Het was nog lang gezellig op het terras. De helden moesten vereerd worden!

Op het plein achter de haven, waren andere helden hard aan het werk: daar is Aegli gevestigd, een café waar lokale bevolking en toeristen elkaar ontmoeten om te genieten van kostelijk eten.

foto 1

Aegli is drie jaar geleden opgericht door 6 vrouwen (een ervan is drie maanden geleden overleden), met als doel elkaar, andere vrouwen en de economie van Kos te helpen. Een prachtig idee: een restaurant gerund door uitsluitend vrouwen, sommige gescheiden, anderen mishandeld door manlief, weer anderen weduwe. Inmiddels werken zij met 19 vrouwen keihard om het volle terras snel te bedienen. De maaltijden en wijnen zijn allemaal van de bodem van Kos, er wordt niets geïmporteerd. Zo helpen zij het lokale bedrijfsleven.

Genietend van al het lekkers dat geserveerd werd, zowel in vaste als in vloeibare vorm, had ik alle tijd om dit team te observeren. Wat waren de succesfactoren van deze geoliede machine?

Gezamenlijk doel
Aegli heeft een duidelijke doelstelling: lokale specialiteiten met lokale producten serveren. Dit wordt gedaan door een groep gemotiveerde vrouwen.

Uitgaan van je eigen kracht
Uit alles blijkt dat deze vrouwen, dwars tegen alle verdrukking in, weigeren zich in de slachtofferrol te laten plaatsen. Het was en is niet makkelijk, maar ze laten zich niet uit het veld slaan. Met haar charmante accent zei Victoria, een van de oprichters: if you believe you can do it, you can!Don’t let anyone take your dream away.

authenticiteit
Op geen enkele manier worden er concessies gedaan aan de normen en waarden van Aegli: eerlijke producten van eigen bodem, met liefde verwerkt. Ook voor de homemade likeurtjes en honing wordt uitsluitend gebruik gemaakt van lokale producten.

klant voorop
Alles kan, niets is een probleem. Ze weten ook de volgende avond nog dat je graag ijs in je witte wijn wilt…

trots en plezier
De liefde en trots voor hun werk blijkt uit elke hap die je neemt. Stella (een andere grondlegger) zegt: ‘My grandmother cooked with love and pride, my mother did. And they thaught me to do the same. Love in food..you taste it!’ Neem daarbij het duidelijke plezier dat de dames uitstraalden, zowel met elkaar als met de klanten, en je begrijpt waarom je zo graag op dit terras aanschuift.

foto
En wat sluit dat dan weer prachtig aan bij een uitspraak van de eerder genoemde Hippocrates: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. Waarmee er weer een cirkel rond is.

Het voorbeeld voor de dames van Aegli kwam van een ander eiland, Leros. Goed voorbeeld doet goed volgen. Inmiddels is het initiatief ook overgenomen in een andere plaats in Kos.

Eigenlijk zijn de succesfactoren van deze Griekse dames niet anders dan van een goed functionerend team van Nederlandse bodem. We vergeten alleen weleens het stapje terug te doen en niet alleen naar ons werk te kijken, maar ook naar het team zelf en hoe het functioneert Laten de dames van Kos een inspiratiebron voor anderen zijn, dat is ook wat Victoria zo graag wil……

Op dit artikel is 10 keer gereageerd.

 1. Gitta zegt:
  Inspirerend idee!! Wat fijn dat Mirwaarde ook op vakantie goed blijft kijken en de meerwaarde zoekt en overbrengt.
  Top, dank je wel. En dank aan deze vrouwen :-)
 2. Jo zegt:
  Een goed op elkaar ingespeeld team is het halve werk en de rest komt vanzelf lijkt me. Het met plezier daar zijn is duidelijk dat zij de juiste formule hebben gevonden. Ook samenhorigheid behoord tot het maken van het succesvol bedrijven van dit resaurant. En natuurlijk is reinheid en vriendelijkheid naar klanten en hun wensen een onderdeel van het geheel.
  Vind jou observatie een heel mooie.
 3. Eline zegt:
  Mooi verhaal; ik zie het voor me. Alles klopt. Wat sprong er voor mij uit? IJsklontje in de wijn! Iemand echt zien en een persoonlijk detail onthouden: betrokken zijn. Daarmee wordt iemand gekend en hoort ie er bij. Terecht staat op jouw site: niemand is een eiland.
  Goed boek hierbij: Brené Brown, De kracht van kwetsbaarheid
 4. Carolien zegt:
  Wat een Topverhaal weer Mir! Het is allemaal zo simpel als je het zo leest.. Heerlijk dat je ons hier weer even bij laat stilstaan.
  • Mirjam zegt:
   Weet je , Carolien, als mensen iets goed doen, lijkt het vaak eenvoudig. Die skileraar ging ook altijd vanzelf naar beneden :-). Maar gelukkig blijven we iedere dag leren.
 5. Els zegt:
  Heerlijk leesbaar verhaal en zo waar …… Ik wil naar Kos 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>