Home » Advies » Helden om de hoek

Helden om de hoek

Een paar weken geleden was het Internationale Nelson Mandeladag. Een dag om de man te herdenken die voor vrijwel iedereen de personificatie van een held is. Mijn gewaardeerde oud collega Casper vroeg zich af hoe het zat met de helden in onze omgeving. Wat mij betreft een zeer terechte vraag.

De wereld heeft beroemde helden nodig. Mensen waar we gezamenlijk in bewondering naar kijken en die ons hoop geven op de mogelijkheid van een betere wereld. Die grote helden op afstand hebben ook een ander voordeel: we zien voornamelijk de daden van die persoon op zijn hoogtepunt, als heel de wereld er getuige van is. Daarbij vergeten we soms de lange weg die daaraan vooraf is gegaan. En dat die ander gewoon een mens is zoals jij en ik.

Hoe inspirerend de grote helden ook zijn, ik heb toch een zwak voor de helden om de hoek, die in de anonimiteit van alledag hun best doen onze aardbol een stukje beter te maken. Vandaag las ik het verhaal van Lilian Weber, 99 jaar oud, het is geen typefout…

10521483_864707733553702_6951143931938546695_n

Lilian maakt iedere dag een jurk voor een kind in Afrika. In de afgelopen twee jaar heeft Lilian meer dan 840 jurken gemaakt en zij wil er volgend jaar mei 150 bij gemaakt hebben. Reden hiervoor is dat zij dan op haar 100ste verjaardag haar 1000ste jurk wil maken.
Lilian vertelt dat ze in de morgen aan een jurk begint, een lunchpauze neemt en in de middag de finishing touch aanbrengt. Ze vindt het heerlijk om dit te doen, zelfs al weet ze dat ze de meisjes die de jurk dragen nooit zal ontmoeten. Gelukkig maakt de organisatie die de jurken naar Afrika brengt foto’s van de meisjes met hun verhaal erbij.

Lang geleden zei iemand tegen mij: ‚Wat kan je nou in je eentje doen? Dat maakt toch geen verschil in het grote geheel.’ Die woorden roepen nog steeds dezelfde weerstand bij mij op als ze toen deden. Het verhaal van Lilian geeft mij het vertrouwen dat we wèl het verschil kunnen maken.

Moeder Teresa zei: als je niet voor honderd mensen het verschil kunt maken, doe het dan voor eentje.

Als we om ons heen kijken zien we genoeg voorbeelden van mensen die op hun eigen bescheiden manier het verschil voor de mensen in de buurt maken. Ik heb het geluk gehad met een heleboel vrijwilligers te mogen werken die dat ieder op hun eigen manier deden, zonder er iets voor terug te krijgen. De helden van alledag.

Kijk eens om je heen, laat je inspireren en volg hun goede voorbeeld, op wat voor kleine schaal dan ook. Geef eens tien minuten extra aan die collega die het moeilijk heeft, of stuur een kaartje (mijn persoonlijke kruistocht). Wees de held van jouw buurvrouw, vriendin, collega of wie dan ook.

Ik ben benieuwd wie jouw persoonlijke held is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>